torstai 17. joulukuuta 2015

Suolainen piirakka antaa kodin jääkaappiin unohtuneille

Tässä paikassa tunnustan olevani surkea kuvien käyttäjä täällä blogissa. Näitä Instagramissakin nähtyjä räpsyjä vain, muuhun ei energia tai innostus riitä. Tunnustan myös olevani neuroottinen, mitä tulee ruoka-aineiden pois heittämiseen. En halua heittää roskiin mitään. Nyt tuskani on hieman helpottanut, kun saimme vihdoin bioroskiksen tuonne roskakatokseen. Mutta silti. Mieluiten syömme kaiken minkä ostamme, sillä kalleinta ruokaa on tietysti se roskiin menevä. 

Aina ennen pidempää kotoa poistumista yritän täydellä tohinalla tyhjentää jääkaappia. Jos tyhjentämiseen ei jää aikaa, pakkaan reissun aikana varmasti pilaantuvat mukaan. Ja koska pääasiassa reissumme suuntautuvat mummoloihin, kiikutan tomaatit, salaatit ja avatut Bonnet sinne syötäviksi. Myös pakastin on kovassa käytössä. Esimerkiksi kasvissosekeittoa keitetään aina varta vasten pakastimeen asti, tämä konsti on pelastanut monta nälkäkiukkua!

Lauantaina lähdemme loppuvuodeksi tietystikin mummolaan. Ruokakaapit huutavat tyhjyyttään ja minä hihkun innosta. Äitini kysyi puhelimessa, että eikö edes jotain säilykepurkkia ole, vastasin onnellisena, että vain paketti kikherneitä. Jokaisella täytyy olla omat huvinsa, eikös vain? Jääkaapin jämistä syntyi tällä keraa todella hyvä suolainen piirakka. Odotukset eivät olleet korkealla, joten ne oli helppo ylittää. Mutta silti, ihan superhyvää!

Lohi-lehtikaalipiirakka

Pohja:
1,5dl kaurahiutaleita
1,5dl tattarijauhoja
n. 70g voita
2-3rkl kylmää vettä
Täyte:
n. 2dl savulohta
lehtikaalta
puolikas paprika
0,5-1dl parmesaania raasteena
purkki smetanaa
basilika-rucola -tuorejuustotäytettä (käytä tilalla
esimerkiksi purkki yrttimaustettua ruokakermaa)
2 kananmunaa
chilitahnaa
hunajaa
suola & pippuri

Tee näin: Nypi voi kuivien aineiden joukkoon, lisää vesi ja tee taikinasta pallo. Laita kelmun alla jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi. Lorauta pannulle öljyä tai sulata nokare voita, kuullota paprikaa ja lehtikaalta hetken aikaa. Anna paprikan ja lehtikaalen pehmetä, sitten lisää myös lohi, chili ja hunaja pannulle. Sekoita kulhossa kananmunat, parmesaani, smetana ja tuorejuustotäyte, mausta pippurilla ja tarvittaessa suolalla. 

Ota taikina pohjaa varten jääkaapista, painele se leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan. Kippaa pannulta lohi-lehtikaali-paprikaseos pohjan päälle ja lopuksi kaada päälle kananmunaseos. Paista 200 asteessa n. 20-30 minuuttia.