sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

Sunnuntain sapuskat

Meillä oli tänään keittiöaamupäivä. Jauhot pöllysi kun kolme kokkia hääräsi. :D Väinö on aina niin innokkaana mukana ruoanlaittohommissa, mutta vastustelee kovasti paistamista. Raakaravinto kiinnostaa taikinoiden muodossa! Vastustelusta huolimatta saatiin uuniin niin sämppärit kuin linssilasagnekin, Jukka hoiteli tontillaansa kasvissosekeittoa. Eipähän tarvitse alkuviikosta uhrata aikaa muuta kuin ruoan lämmittämiseen. Lempeämpi lasku arkeen sairastelujen jälkeen on todella tarpeen.

Seuraavassa lähinnä aineisosaluetteleioita sapuskoihin, suurin osa aineksista heiteltiin joukkoon näppituntumalla. Alkaa pakastin ja kuiva-ainekaapit huutaa tyhjyyttään, jee!

Linssilasagne
puoli pakettia lasagnelevyjä
1,5-2dl linssejä

sipuli
purkki chilitomaattimurskaa
pari tuoretta tomaattia
hunajaa

5dl maitoa
3rkl vehnäjauhoja
muskottipähkinää
30g voita

juustoa raasteena n. 2dl 

Keitä linssit pakkauksen ohjeen mukaan lähes kypsiksi. Kuullota sipuli, lisää tomaattimurska ja pieniksi pilkotut tomaatit ja esikypsennetyt linssit. Lisää kastikkeeseen loraus vettä tarvittaessa, mausta pienellä lorauksella hunajaa. Anna muhia miedolla lämmöllä puolisen tuntia.
Aloita valkokastikkeen valmistus sulattamalla kattilassa voi. Lisää vehnäjauhot ja anna kypsyä hetki, älä ruskista! Lisää joukkoon maito ja anna kiehua varovasti muutama minuutti. Mausta ripauksella muskottipähkinää. 
Kokoa lasagne, ripottele väleihinkin juustoraastetta, mutta säästä suurin osa päällimmäiseksi! Paista 175 asteessa puolisen tuntia. 

Kasvissosekeitto
Sipuli
muutama porkkana
pari bataattia
pari perunaa
noin desi kermaa, creme fraichea, Koskenlaskijaa tms.
pala inkivääriä
suolaa, pippuria

Pähkinäiset bataattisämpylät
kaurahiutaleita
siirappia
50g sulatettua voita
kuivahiivaa
rouhittuja pähkinöitä
bataatti keitettynä ja soseutettuna
jauhoja (meillä pussinpohjia: sämpyläjauhoja, vehnäjauhoja, ruisjauhoja)
suolaa