maanantai 31. elokuuta 2015

Unelmakartta

Jos et ole vielä koskaan tehnyt itsellesi Unelmakarttaa, nyt on sen aika! Unelmakartta on kulkenut matkassani mukana lukioajoista lähtien. Siellä pykologian valinnaisella kurssilla liimailin kartonkiin muun muassa vauvan kuvan, ulkomaanmatkan, sanat "tasa-arvoinen parisuhde" sekä kauniiseen kotiin liittyviä asioita. 

Jokainen kartassa esiintynyt unelma on toteutunut. 

Seuraavan kartan tein välivuotena lukion jälkeen. Haaveilin häistä, oman alan löytämisestä ja edelleen listalla keikkui vauva.

Check, check, check.


Kun jälleen Unelmakartta sattui tielleni, oli tämä kohtaaminen hieman erilainen. Pääsin itse käyttämään karttaa menetelmänä työssäni. Kuinka upeaa oli nähdä nuoren syventyvän oman karttansa tekoon niin hartaasti! Lehtiä selattiin, sakset napsuivat ja liimapuikon korkki avattiin uudelleen ja uudelleen. 

Toivon todella, että kaikki hänen unelmansa toteutuvat. 

Aloin vihdoin ymmärtää kartan todellisen voiman sen jälkeen kun itse ohjasin menetelmän toteuttamista. Mikä mahdollisuus! Mitkä voimavarat saadaankaan valjastettua kun unelmat ankkuroidaan kartan avulla ihmisen mieleen, hämmästyttävää.

Karttaa tehdessä ihminen keskittyy tietoisesti työskentelmään itsensä ja tulevaisuutensa äärelle. Kartta visualisoi ja konkretisoi ihmisen omia haaveita, unelmia ja toiveita.  Kun omia unelmia ja tavoitteita pohditaan tietoisesti, todellisuuden tulkinta muttuu. Parhaimmillaan Unelmakartan teko voi siis johtaa uuteen kasvuprosessiin ihmisenä.


Jo kartan teko itsessään on askel kohti unelmia ja tavoitteiden saavuttamista, sillä se avaa mieltä muutokselle. Tekovaihe on tärkeää myös siksi, että se saa ihmisen avoimeksi: ikäänkuin ihmisen mieleen aukeaisi uusi ovi, jossa lukee suurella "mahdollisuus". Mahdollisuuden tiedostaminen lisää automaattisesti keinojen etsimistä muutoksen toteuttamiseksi. Nämä asiat yhdessä ohjaavat ihmistä tekemään valintoja, päätöksiä ja ratkaisuja, joiden avulla unelmien tai tavoitteiden saavuttaminen on mahdollista.

Teen näin: Tarvitset vain rauhallisen oman hetken, läjän lehtiä, kartonkia sekä liimaa ja sakset. Leikkaa kuvia ja sanoja kuvaamaan unelmiasi ja tavoitteitasi, voit myös piirtää tai kirjoittaa itse. Kuvat tai sanat voivat toimia myös symboleina unelmoimillesi asioille. Kun kartta on valmis, kiinnitä se mieluiten sellaiselle paikalle, jossa näet sen päivittäin. 

Unelman ja tavoitteen erottaa suunnitelma. — Stuart Schroeder




Lähde: Harju, K. 2000. Valmiina muutokseen: aarrekartan avulla kohti uutta. WSOY. Helsinki. Tekijät: Mia Leino ja Satu Tuulasvirta