tiistai 22. syyskuuta 2015

Persoonallisuustesteistä & 16 persoonallisuustyyppiä


Maailma on pullollaan kaikenlaisia persoonallisuustestejä. Voit testin avulla selvittää millainen olet ystävänä, rakastajana, kokkaajana, liikkujana.. Luulen, että harvassa on sellainen henkilö, joka ei ainuttakaan testiä ole tehnyt. Yläkoulussa tehdään ammatinvalintaan ja jatkokoulutukseen liittyviä testejä, joiden tuloksissa on lueteltu sopivia ammatteja. Minä kävin lukiossa kokonaisen kurssin, jossa pureuduttiin erilaisiin persoonallisuustesteihin, muun muassa enneagrammiin. Tuolla kurssilla, jonka nimikin liittyi itseuntemukseen, opettajamme sanoi, että hän ei itse usko minkään testin tuottavan absoluuttisen oikeaa vastausta. Enkä usko minäkään.

Sen sijaan uskon, että persoonallisuustestit ovat erinomainen keino asettautua itsensä ääreen hetkeksi. Testin tulos voi antaa nimen jollekin asialle, joka on jo pitkään kolkutellut takaraivossa vailla sanoittamista. Se voi olla alku tunteelle, että olisipa mukava tuntea itsensä paremmin. Se voi olla tarvittava, eteenpäin vievä potku unelmien tiellä. Kysymyksiin vastatessa voi kokea häkellyttäviä oivalluksen hetkiä tai ihmetellä silmät pyöreinä ja todeta, että eipäs osunut lainkaan oikeaan. 

Kävi miten kävi, kun suhtautuu uteliaasti ja terveellä varauksella, erilaisten testien kautta voi autea aika mielenkiintoinen maailma. Jos ei muuta, niin ainakin siinä maailmassa oppii huomaamaan, että oli tulos mikä hyvänsä, kaikissa vaihtoehtoisissa vastauksissa on "hyvät ja huonot" puolensa. Niin on myös jokaisessa meissä. Meistä jokainen on ainutlaatuinen ja juuri siksi niin arvokas. Muiden arvokkuuden tunnistaminen ja tunnustaminen on hienoa, mutta myös itselleen pitää osata antaa arvoa. Tutustua, vähän niin kuin uuteen ystävään. Kysellä, mitä kuuluu ja missä mennään. Oppia tuntemaan ja tietämään, että on asioita, joista tämä tyyppi suuttuu, ja on asioita, jotka saavat sen itkemään. Tietääpähän jatkossa varautua. Kun tunnustelee, oppii tietämään mikä auttaa stressiin, mikä ilahduttaa ja mitä vaaditaan hyvään, tasapainoiseen fiilikseen. 

Tämä persoonallisuustesti antaa vastaukseksi jonkun 16 persoonallisuustyypistä, jotka on jaettu neljän otsikon alle: analyytikot, diplomaatit, vartijat sekä löytöretkeilijät. Oma persoonallisuustyyppini on testin mukaan ENFJ-persoonallisuus, eli "päähenkilö". Vaikka persoonallisuustyypin nimi naurattaa, oli kuvaus paikoin todella osuva.

"Heille on luonnollista ja helppoa kommunikoida muiden kanssa, etenkin kasvokkain, ja intuitiivinen (N) piirre auttaa ENFJ-persoonallisuustyypin ihmisiä tavoittamaan jokaisen mielen, oli se sitten faktan, järjen tai raa’an tunteen avulla. ENFJ:t tunnistavat helposti ihmisten motiivit ja toisistaan irralliset tapahtumat ja pystyvät yhdistämään ne, luomaan niistä yhteisen tavoitteen ja vakuuttamaan muut asiassa puhetaidoillaan."

"ENFJ:iden kiinnostus muihin on aitoa, jopa puutteeksi asti – kun he uskovat johonkin ihmiseen, he voivat sekaantua tämän ongelmiin ja luottaa tähän liikaa."

Osa piirteistä oli myös sellaisia, että toivon olevani matkalla niitä kohti. "He eivät pelkää nousta ylös ja puhua silloin kuin heillä on sanottavaa." 

Teidän vuoro!