torstai 17. joulukuuta 2015

Joulukalenterin 17. luukku

Hoito-ohje itselle
Aina välillä kun arki pyörii vinhaa vauhtia, tekemistä on paljon tai muuten vain on kaikkea muuta, havahtuu siihen, että ei yhtäkkiä muistakaan, millon viimeksi on käynyt lenkillä. Tai lakannut kynnet, puhumattakaan siitä, että olisi vain hetken ollut. Istunut sohvannurkkaan ja katsonut telkkaria, lukenut hömppälehteä tai selaillut päämäärättömästi ihania ruokakuvia ja -reseptejä. 

Uskon, että jokaisella on ne omat hyvinvoinnin mittarinsa, kun jotkut tietyt asiat toteutuvat arjessa säännöllisesti, olo on hyvä ja tuntuu, että elämä on niin hallinnassa kuin se nyt mahdollisesti voi olla. Mitä nämä hyvinvointia ja jaksamista lisäävät asiat sitten ovat? Ne voivat olla konkreettisia asioita, tekoja tai tapoja, mutta myös ajatukset ja ajattelumallit voivat olla hyvinvointia lisääviä. Itselläni lista koostuu seuraavista:
- Hetki omaa aikaa mielellään joka päivä. Tämä voi olla vaikka lenkki, kirjastossa käynti tai puolen tunnin pötköttely sängyllä suljetun oven takana ihan vain yksikseni ja itsekseni. Sellainen hetki, jolloin voi tehdä mitä haluaa ilman, että kukaan ei vaadi mitään. Ajatukset saavat tilaa ja jälkeenpäin mieli on kirkkaampi.
- Säännöllinen syöminen. Paras ateriarytmi on sama kuin Väpällä: aamupala, (välipala), lounas, välipala, päivällinen ja sitten iltapala. Neljä tuntia ilman ruokaa on maksimi. Nälkäisenä kiukustun, olo on heikko ja kuvotus vaivaa, väsyttää, enkä jaksa keskittyä. 
- Tarpeeksi vettä, 10 x 2,5dl on määrä, jonka puhelimeni sovellus käskee juoda päivän aikana. Joskus enemmän, joskus vähemmän. Jos vedenjuonti unohtuu (eilen unohtui), pää tulee kipeäksi ja alkaa heikottaa.
- Liikunta. Ennen kovinkin retuperällä ollut asia on korjaanutunut kun sopiva laji on löytynyt. Jooga on jo nyt tehnyt ihmeitä.
- Riittävät yöunet. 8 tuntia minimi. 
- Niin pinnalliselta kuin se kuulostaakin, minulle on tärkeää, että kynnet on lakattu, tukka kammattu ja muutenkin ulkonäkö on freesi. Pieruverkkaripäivät kotona ovat sitten asia erikseen, niitäkin pitää olla. Mutta pääsääntöisesti haluan näyttää fiksulta, tuoksua hyvältä ja tuntea oloni kauniiksi ja hyväksi. Tätä asiaa pidän tärkeänä myös parisuhteen kannalta!

- Siisti koti. Tavarat järjestyksessä, omilla paikoillaan. Tämä yksinkertaisesti siitä syystä, että sotku ahdistaa, tekee levottomaksi ja ärsyttää.
 - Ajatus siitä, että joka päivä voi syödä hyvää ja terveellistä ruokaa. Arkiruokakin voi olla hyvää, ihan jokainen kerta. Välillä on myös mukava panostaa ajan kanssa.
- Ajatus siitä, että jos joku päivä ei jaksa tehdä terveellistä ja hyvää ruokaa, on ihan ok mennä ulos syömään. 
- Sopimukset, säännöt ja listat helpottavat arkea, siivouspäivät, pyykkipäivät, korvamerkityt kotityöt... Mutta yhtä helpottavaa on ymmärtää, että olemme aikuisia ihmisiä, saamme jättää imuroimatta jos se sillä hetkellä tuntuu hyvältä. 
- Halaaminen. Hyvä mittari kiireelle. Jos ja kun muistaa halia miehen kanssa päivittäin monesti, on läheisempi ja rakastuneempi olo. Tämä on testattu juttu! :D Jos halimaan ei ehdi, helposti on sellainen etäinen fiilis. Siispä halikaa.
- Ystävät. Puhelimen päässä, kasvotusten tai pitkänkin matkan takana, mutta siellä kuitenkin. 
Kun nämä seikat ovat elämässäni kondiksessa, on hyvä olo. Positiivinen fiilis, pää selkeä, suora ryhti ja onnellinen mieli.
Millainen olisi Sinun hoito-ohjeesi itsellesi?