tiistai 4. lokakuuta 2016

Lihaton lokakuu

Kulman kasvishampurilainen oli kymppi!

Monen muun tapaan aloitimme lihattoman lokakuun. Kovin paljon arkiruokailumme ei muutu, lähinnä jää ostamatta ne satunnaiset jauheliha- ja meetwurstipaketit. Makkaranpaistoreissuillekin on etsittävä vaihtoehtoisia käristettäviä tai muuta evästä, mutta eipäs se mitään, etsitään vaan! Ajattelin tämän kuukauden aikana jaella keittiössä syntyneitä pöperöitä tännekin asti. Kuvia en lupaa, mutta jonkinlaisia reseptejä, vaikkakin varmaan aika summittaisia. :D Yritän myös kiinnittää erityistä huomiota hävikkiin ja olemassaolevien ainesten hyödyntämiseen. Kuiva-ainekaappi olisi taas perusteellista tyhjennystä vailla, ja pakastimenkin uumeniin on pesiytynyt jos jonkinmoista rasiaa ja pussukkaa. Väinö toki syö hoidossa juuri sitä ruokaa mitä tarjolla on, mutta Jukka aikoi valita koululounaaksi kasvisvaihtoehdon.

Ehkä eniten lihaton lokakuu vaikuttaa ulkona syömiseen. Joskus valitsemme kasvisruokavaihtoehdon, mutta useammin kyllä jonkun lihaa sisältävän. Kuvassa näkyy kuun ensimmäisenä päivänä syöty treffiruoka: Kulman kreikkalaistyyppinen kasvishamppari. Oli kyllä hyvää! Bataattiranskalaiset olivat täydellisiä. Juttelimme, että pitää joku päivä tehdä niitä itse rasvakeittimellä, kerta sellainen on. Uunissakin tulee hyviä, mutta ei kovin rapeita, vaikka ranut kuinka huuhtelisi tärkkelykset vedellä ja kuivaisi huolellisesti, pyörittelisi maissijauhoissa... Ranskalaisen pitää rapsahtaa!

Toivottavasti tämän kuukauden aikana löytyisi uusia luottoreseptejä, samalla reseptillä tehdyissä kasvispihveissä ei ole mitään vikaa, mutta vaihtelu kieltämättä virkistäisi. Kurpitsa on nyt sesongissa, joten siitä ainakin on jotain kehiteltävä. Sienet kiinnostavat myös! Nyhtökaura on jo tuttu juttu, mutta Härkis on vielä testaamatta, toivottavasti sattuisi silmään kaupan hyllyltä niin saisi testiin senkin.