keskiviikko 18. huhtikuuta 2018

Kun lapsiperheessä joku sanoo ääneen, että "vähän kuvottaa"

Parisuhdeglamourista takaisin arkeen, jalkapohjat tiukasti maahan, tai ehkä tilanteeseen osuvammin: polvet vessan kaakeleille ja tiukka halausote posliini-istuimesta.


Vatsatauti, oksennustauti, noro, kaikki yhtä aikaa, yksi oksennus, kaksi oksennusta.. Oli miten oli, aika karseaa aina ja joka kerta. Ja olen onnekas, koska tämä on tässä lapsiperheessä vasta toinen kerta, eikä onneksi läheskään niin puhdasta kauhua kuin se eka. Mutta tämä kokemus riittänee siihen, että asiantuntijana voin kertoa oppineeni jo jotain!

Kun ensimmäiset merkit ilmestyvät, yritä siinä vallitsevassa kauhun tasapainossa omaa vuoroa odotellessa tehdä seuraavat asiat:

- Vaihda untuvapeitot tavallisiin. Tavalliset on helpompi heittää koneeseen heti ja nakata ulos kuivumaan, et itke äitisi kuivausrumpua välttämättä ihan niin kiihkeästi kuin untuvapeittoepisodin kohdalla.

- Vie vessoihin vesilasit.

- Asettele ämpärit sängyn viereen, ja lapsi mielellään reunalle nukkumaan. Itsehän en viime yönä juuri nukkunut, koska ipana nukkui keskellä sänkyä. Ajattelin, että jos laatta lentää, se lentää suoraan minuun. Ei kovin  rentouttava ajatus.  Laita ämpärin pohjalle paperia, ei roisku niin pahasti.

- Käske lasta tähtäämään ämpäriin tai vaikka sen viereen. Kunhan lattialle. Lattialle! Ei sänkyyn.

- Tsekkaa kaikki nestemäinen ravinto, jos ei ole, hanki. Gefilusjuttuja: mehua, juotavaa jogurttia, mehukeittoa... Suklaata, nopeaa energiaa. Kun jotain pysyy sisällä, ota särkylääkettä, joka paikka kolottaa kuitenkin.

- Ripusta märät pyykit koneesta kuivumaan tai vaihtoehtoisesti tyhjennä narulta jo kuivanneet. Aina parempi, jos tilaa on valmiina seuraavalle satsille. Vaikka "ihan varalta vaan".

- Vaihda mukavat vaatteet, kerrosta helposti puettavia ja riisuttavia. Laita lapselle varayökkärit valmiiksi.

- Ymmärrä, että koska olet sairas ja vanhempi, lapsi on silti hoidettava. Sopeudu ajatukseen, unohda haaveet Netflixin sarjamaratonista ja pistä Pipsa Possu pyörimään.

Bonusvinkki! Kun Pipsa tulee korvista, eikä taudista heikot kädet jaksa kannatella kirjaa, eikä väsynyt ja valonarka silmä tavata tekstiä, kuuntele podcasteja.