keskiviikko 9. joulukuuta 2015

Mitäs meillä on syöty?

No, lakritsimanteleita nyt ainakin. Hesarin ruokaosiosta bongattu resepti löi jalat alta, aivan superherkkua! Väinökin kerta toisensa jälkeen kipitti keittiöön ja totesti, että "Äijä maistaa yski!". Suosittelen täyden vatsan pohjasta. Näitä voi antaa lahjaksikin, erihyviä sellaiselle, jolla on jo kaikkea. Herkkuja nimittäin ei voi koskaan olla liikaa.

Lakritsimantelit


  • 1½ tl vettä
  • ½ tl suolaa
  • 1 tl sokeria
  • 3 tl lakritsijauhetta
  • 100 g kuorellisia manteleita
Kuumenna uuni 200-asteiseksi, mittaa kulhoon vesi, suola, sokeri ja noin puolet lakritsijauheesta. Sekoita hyvin. Lisää mantelit seoksen joukkoon, sekoita. Laita leivinpaperi pellin päälle. Levitä mantelit leivinpaperille yhteen kerrokseen. Nosta pelti kuumaan uuniin 7 minuutiksi. Nosta pelti uunista, sekoittele mantelit irtonaisiksi. Sekoita loput lakritsijauheesta manteleiden joukkoon.
Linkki kuvalliseen ohjeeseen tässä.

Yhden herkkuhammaskolotuksen seurauksena lampin reissulla syntyi extempore-pikkujoulut Jukan kotona. Ciabattaa, päärynöitä, persimonia, viinirypäleitä, Jamie Oliverin pekoni-parsakaalisalaattia sekä levitettävää vuohenjuustoa. Aikamoista herkkua! Kyytipojaksi glögiä. Makevatsani täyttyy usein aika nopeasti, mutta jos tarjolla on yllä olevan kuvan kaltainen setti, pohja ei tunnu tulevan vastaan lainkaan. Nam!

Eilen ruokalistalla oli Karjalanpaistia, mutta lihat olivat ruoanlaittohetkellä tämän lahopään unohduksesta johtuen edelleen jäässä. Jääkaapin pelastusta kaipaavista aineksista syntyi bataattiburgereita, pihvin korvasi paistettu kananmuna ja sämpylöiden paikalla siis uunissa paahdettua bataattia. Lisukkeeksi laitettiin guacamolea, kurkkusalsaa (aika mahtipontinen nimitys pieneksi pilkotuille kurkulle ja sipulille sekä pisaralle limen mehua, mutta salsa mikä salsa!), siivut voimakasta Koskenlaskijaa sekä valkosipulimajoneesin jämät. Väinölle valmistettiin bataatista ranskalaisia, onnessaan hän niitä dippaili välillä ketsuppiin, välillä mangososeeseen. 
Guacamole
kaksi kypsää avocadoa
yhden limen mehu
chili ( tuoreen puuttuessa korvaa esimerkiksi chilitahnalla)
yksi iso tai kaksi pientä tomaattia

puolikas puna- tai keltasipuli
suolaa
pippuria

Huristele sauvasekoittimella sileämmäksi, sattumia saa kuitenkin jäädä.