1. Ja tästä pääsemmekin suoraan listan ensimmäiseen kohtaan: voit luottaa siihen, että kaikki muuttuu, koko ajan ja jatkuvasti. Ennen pyristelin vastaan, enää en ja se on tehnyt asioista paljon vähemmän väkinäisiä.
2. Myös sinä muutut, opit, erehdyt ja kasvat, samoin ihmiset ympärilläsi. Näe vaivaa ja tahdo tuntea vanhatkin tuttavuudet tämän hetken silmin asettamatta heitä muinaisiin lokeroihin tai rooleihin.
3. Aika on oikukasta, häilyväistä, harppauksittain etenevää ja kulussaan armotonta. Ainoa (ja vaikein) tapa pysyä hyvissä väleissä on keskittyä tähän hetkeen. Kerron itselleni jatkuvasti, että "nyt kaikki on hyvin", se auttaa vähän. Kuuntelin myös Eckhart Tollen Läsnäolon voiman ja rehellisesti sanottuna se sai nukahtamaan nopeammin, mutta myös herätti paljon kysymyksiä ja ajatusten alkuja. Luulen, että palaan siihen vielä.
4. Uskon, että tuolla blogin sivupalkissakin lukee edelleen, että en kykene jättämään huonoa kirjaa kesken. Nykyään pystyn! En mielelläni, mutta tarvittaessa teen sen kyllä ja suosittelen rohkeasti samaa muillekin. Turha tuhlata aikaa sellaiseen, joka ei palvele. Ja nyt en tarkoita haastavia, työtä vaativia tekstejä, vaan niitä sellaisia, joista tulee paha olo tavalla tai toisella. Liian raakaa, pelottavaa tai surullista — anna olla! Jätä toiseen kertaan tai jätä iäksi.
5. Kananmunia voi aika huoletta syödä päiväyksen jälkeenkin. Sanotaan, että pilaantuneen kyllä tunnistaa ja se pitää paikkansa.
6. Muistaakseni Julia Thurén kirjoitti alunperin Saara Särmän käsitteestä elämän normihävikki ja otin sen heti omakseni. Elämään kuuluu hävikkiä, jota vastaan ei kannata taistella eikä siitä kannata ruoskia itseään. Oman elämäni normihävikkiä edustaa esimerkiksi kirjaston sakkomaksut.
7. Älä oleta. Kysy, kerro, pyydä, toivo, kehu, kannusta ja tee tämä kaikki käyttämällä sanoja. Ihmiset eivät lue ajatuksia. Jos kuitenkin luet, on kohteliasta kysyä, ymmärsitkö lukemasi oikein.
8. Sotku ja lika ovat eri asioita. Puhtaassakin kodissa voi olla sotkuista.
9. Edelliseenkin liittyen, riman alentamisen opettelu tekee hyvää. Haluan ajatella tämän asian niin, että kun lapset näkevät aikuisen sopeuttavan omaa toimintaansa sen hetken voimavaroihin, käytettävissä olevaan aikaan ja muihin resursseihin, hekin osaavat tarvittaessa tehdä niin. Kun lapseni kasvavat, toivon, että sen sijaan että he pinnistelisivät viimeisillä voimillaan jonkin asian parissa, he olisivat saaneet mallin armon antamisesta itselle. Mallin riittävän hyvästä. Maailma opettaa vaatimukset varmasti, minun tehtäväni on opettaa kuinka niiden kanssa pärjätään.
10. Huomaa tila. Tila ajatuksen ja toiminnan välissä, tila tunteen ja reaktion välissä. Tuo tila on harkinnalle.
11. Kivatkin asiat kuormittaa, pohdi kokonaiskuormitusta. Mieti omalta kohdalta, mutta myös koko perheen kannalta: mitä saadaan aikaan kun jokaisen oma lyödään yhteen? Onko tilaa, aikaa ja voimavaroja yhteiselle?
12. Häpeä syö hapen kaikesta, lopeta se. Ole kokonainen, tule näkyväksi kaikkine puolinesi. Etsi ihmisiä, jotka katsovat sinua lempeästi myös silloin, kun et ole parhaimmillasi. Tee sama muille. Älä odota täydellisyyttä, sillä ei ole mitään tekemistä ihmisyyden kanssa.
13. Ymmärrä, että seksuaalikasvatus on paljon muuta kuin seksistä puhumista. Se on esimerkiksi sitä, että kutitusleikissä lopetetaan kun toinen tahtoo, ja että välillä varmistat, haluaako toinen jatkaa. Sitä, että ei pakoteta ketään jakamaan haleja ja pusuja. Sitä, että puhutaan asioista oikeilla nimillä, annetaan tarvittava tieto toimia oikein ja myös tarvittava rohkeus vaatia itselleen oikeaa kohtelua. Puhu rajoista ja kunnioita niitä, myös ja erityisesti lasten.
14. Maailma on kaunis. Huomaa se. Jos et vielä osaa, mieti sitä Pinterestin kuvaa, jossa lukee vapaasti suomennettuna jotenkin näin: "elämme sinisellä planeetalla, jonka ydin on tulta ja jota kiertävä kuu liikuttaa meriä, etkä sinä usko ihmeisiin?"
15. Ruoalla ei tarvitse olla nimeä eikä sitä tarvitse tehdä reseptistä. Se voi olla kokoelma erilaisia asioita lautasella ja se on ihan ok.
Vedä henkeä, aikalailla puolivälissä mennään.
16. Tee asioita myös ihan itse ja yksin. Tee niitä niin paljon, että lopulta et jätä mitään ihanaa tekemättä sen takia, että kukaan muu ei ehdi tai halua mukaan.
17. Älä pyristele vastaan. Olen tullut siihen tulokseen, että huono päivä voi ihan rehellisesti vain olla huono. Suhtaudu itseesi lempeästi, kuuntele mitä tarvit, jotta voisit mahdollisimman hyvin huonon päivän keskellä, mutta älä lähtökohtaisesti väkisin tieten tahtoen yritä vääntää matalapainetta muuksi. Silläkin on paikkansa ja viestinsä — ja lopulta se muuttuu kyllä. Ehkä jopa nopeammin kun pysähdyt kuuntelemaan minkä viestin se tuo mukanaan.
18. Jos vauva on tyytyväinen, anna sen olla, älä muuta sen olosuhteita jos ei ole pakko!
19. Jos taapero leikkii keskittyneesti itsekseen, anna leikkiä. Älä sekaannu, älä liiku.
20. Jos et ihan ymmärrä, mitä lapsen taideteos esittää, pyydä pientä kertomaan kuvasta ja pian tiedät kysymättä suoraan.
21. Puhu rehellisesti ja kiertelemättä sun kuukautisista. Se on kaikkien etu tässä maailmassa, jonka väestöstä puolet on kohdullisia.
22. Ymmärrä myös, että aina ei tarvitse selittää kaikkea auki. Joskus riittää, että toteat. Omien voimavarojen kustannuksella ei tarvitse yrittää saada toisia ihmisiä ymmärtämään. Aina on niitä, jotka eivät ymmärrä vaikka kuinka selittäisit.
23. Pyydä palvelua, hyödynnä ammattilaisten osaamista. Kiitä loistavasta asiakaspalvelusta sellaista saadessasi ja molempien päivä paranee varmasti.
24. Herranjumala, mene ajoissa nukkumaan. Ole aikuinen, näytä mallia. Jatkuva univaje — not cool.
25. Puhu lapsille siitä, miltä kehossa tuntuu. Miltä tuntuu väsymys, jännitys, missä asuu onni?
26. Kehu itseäsi lasten kuullen, kehu kumppaniasi lasten kuullen, kerro ystävällisestä kohtaamisesta lasten kuullen. Nappaa pieni kainaloon ja katsokaa teitä yhdessä peilistä ja sano "katso kuinka ihania me ollaan".
27. Pysähdy miettimään, mikä tekee just sun ja teidän arjesta ihanaa. Pienillä asioilla voi olla iso merkitys kokonaisuuden kannalta. Puhukaa ääneen, kysy jokaiselta perheenjäseneltä ja toteuttakaa toiveita mahdollisuuksien mukaan.
28. Vanheneminen on etuoikeus.
29. Kun mietit elämän suuria ja vähän pienempiäkin päätöksiä, ajattele myös vähän pidemmälle. Viiden vuoden päähän, kymmenen. Esimerkiksi vauvavuoteen ladataan valtava paino, vaikka ne lapset on kotona aika paljon pidempään. Mieti, miltä toivot elämäsi näyttävän viiden vuoden päästä? Ketä istuu joulupöydässä?
30. Asioita voi laittaa tietoisesti hetkeksi hyllylle odottamaan. Meillä siellä on ollut lepäämässä esimerkiksi pyrkimys tehdä jotain ihanaa perjantairuokaa alusta loppuun saakka itse, sen sijaan olemme kahlanneet läpi pakastealtaan pizzoja. Nyt kun pienin on kasvanut, hylly tyhjentynee tästä pian ja palautellaan perjantain lempihetki takaisin ohjelmaan.
31. Listat, nuo elämää selkiyttävät ajatteluni selkärangat. Anna mahdollisuus: kauppalista, ruokalista, lista lahjaideoista ja hyväksi havaituista meikeistä nimi- ja sävytietoineen, lista kirjoista, jotka haluat lukea ja sarjoista jotka tahdot katsoa. Lista onnesta, lista iloista ja inspiraatioista, lista asioista, joista tahdot luopua tai joiden tilan tahdot muuttuvan. Kaunis paperi ja hyvä kynä tai naputa nopeasti puhelimen muistioon.
Ehkäpä kymmenen vuoden kuluttua luen näitä lempeästi hymähdellen. Terkkuja tulevaisuuteen, toivottavasti olen oppinut paljon lisää.